sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Treeniaikataulujen suunnittelusta ja toteutuksesta

Kesäloman viimeisellä viikolla energiaa oli jo sen verran, että jaksoin tehdä suunnitelmia loman jälkeiselle ajalle. Viime lukuvuoden aikana tuli selväksi, ettei ainakaan kannata päättää saman päivän aikana mitä ja milloin treenaa, etenkään, jos myös perheen toinen aikuinen toimii samoin. Siinä jää helposti treenit toteutumatta tai ainakin niistä tulee suunniteltua lyhyempiä (ks. myös edellinen postaus). Niinpä käytimme mieheni kanssa muutaman illan tehdäksemme jonkinlaisen aikataulurungon arkea varten. Esikoisemme on jo sen verran iso, että kulkee kaverin kanssa kouluun, mutta kuopus pitää viedä/hakea hoitoon/hoidosta. Lisäksi tytöillä on muutamia harrastuksia, jotka osaltaan rajoittavat treenimahdollisuuksia. Juoksua ja pyöräilyä voi periaatteessa treenata milloin vain, mutta käymme myös molemmat crossfitissa, joten salin treeniaikataulut tuli ottaa huomioon. Jaettuamme kuopuksen vienti- ja hakuvuorot sekä lasten harrastuksiin viemiset näyttää lopputulos treenien suhteen osaltani suurinpiirtein seuraavalta (ks. myös Taulukko 1): 

Taulukko 1. Karkea viikkoaikataulu treeneille. Cf (=crossfit) kalenterissa tarkoittaa mahdollisuutta crossfit-treeneihin, toki tuolloin voi tehdä muutakin.  

 

Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

Su

Parittomat viikot

Max. 60 min juoksu

Lepo

Cf

Lepo

Cf

Pitkä

Pitkä

Parilliset viikot

Cf

Lepo

Cf

Juoksu

Lepo

Pitkä

Pitkä


Tiistai on aina lepopäivä ja keskiviikkoisin on mahdollisuus käydä crossfitissa tai tehdä joku lyhyehkö juoksutreeni. Jos oikein jaksan, voin pyöräillä töistä kotiin, mutta tällöin on työpäivän oltava sellainen, etten tarvitse autoa. Viikonloppuisin olisi tarkoitus treenata molempina päivinä ja luontaisesti viikon pitkikset ajoittuvat juuri viikonloppuihin. Parittominan viikkoina vien esikoisen ystävineen maanantaisin tallille, jolloin ehdin heidän ratsastustuntinsa aikana tehdä lyhyen juoksulenkin tai vastaavasti juosta tekemään lyhyen lihaskuntotreenin. Tällaisella viikolla on torstaina viikon toinen pakkolepo ja perjantaina siten mahdollisuus crossfit-treeniin tai mitä muuta ikinä haluankaan treenata. Parillisina viikkoina voin maanantaisin käydä crossfitissa, joten mies ottaa perjantain treenivuoron ja näin ollen käyn torstaisin juoksemassa tai tekemässä omatoimisesti lihaskuntoa, torstaisin kun ei ole normaaleja crossfit-treenejä tarjolla. Arkisin treenaamme molemmat ainoastaan keskiviikkona, jolloin on tarkoitus mennä yhdessä crossfit-treeneihin (lapset mukana) tai treenata peräkkäin. Lepopäiviä kummallekin tulee arkena näin kaksi, joskin toki halutessaan voi silloinkin treenata tyttöjen nukkumaanmenon jälkeen. Enpä kuitenkaan usko, että kovin usein tulee haluttua.   

Suunnitelmat ja toteutus eivät toki aina vastaa toisiaan, eikä lienee yllätys, ettei yksikään viikko ole toteutunut täysin suunnitellusti. Työt alkoivat viikolla, jolloin koulu ja päiväkoti alkoivat lastemme osalta vasta loppuviikosta ja niinpä anoppi oli meillä lapsia hoitamassa ja treeniaikataulut olivat siksi suunniteltua väljemmät. Toisella viikolla sairastin lasten kanssa jonkin erikoisen vatsataudin (ei ollut koronanaa) ja kolmannella vein poikkeuksellisesti esikoisen kaverinsa kanssa tallille, koska edellinen viikko oli jäänyt sairastumisemme takia välistä (ja halusin vähän päästä heppoja katsomaan). Myös työkalenteri teki joitakin rajoituksia siltä osin, että olin jo ennen lomia ehtinyt sopia joitakin tapaamisia, jotka eivät menneet täysin yksiin kuopuksen päivähoitokuskausvuorojen kanssa. Näistä huolimatta treenejä on tullut tehtyä viime kevääseen nähden jämptimmin. Pääsääntöisesti olen treenannut viisi kertaa viikossa (pl. viikko jolloin sairastin), joka lomakauden ulkopuolella on ehdottomasti riittävästi. Treeniin käytetty aika on ollut varsin maltillista (~5-7 h/vko), mutta siihenkin olen tyytyväinen. Kokemus on myös muutoin toistaiseksi ollut positiivinen, on jotenkin helpompaa, kun tietää varmaksi milloin oma treenivuoro on ja töistäkin on tullut lähdettyä ajoissa, kun on tiennyt, että muutoin treenit todella jäävät tekemättä. 

 

Kuva 1.
Kuva 1. Lomalla oli aikaa ja energiaa tehdä "vähän" pidempiä treenejä. Tämä kuva otettu elokuun ensimmäiseltä lauantailta, jolloin P:n ja J:n kanssa maastopyöräilimme ja juoksimme yhteensä yli kuusi tuntia. Treenin kokonaiskesto taukoineen oli muistaakseni seitsemän tuntia ja risat. Todella kiva treeni, vaikkakin viimeinen polkujuoksupätkä tuntui "hieman" raskaalta ja maastopyörän kanssa oli lopussa yllättävän vaikeaa löytää tasapainoa.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti