tiistai 21. elokuuta 2018

Kesälomatreenailuja: osa 2



Repovesi Summer Trailin (fiaskoni) jälkeen lepäilin 2+1 jaksotukseni mukaisesti maanantain. Lisäksi alkanut viikko oli kolmesta viikosta se, jossa oli 2 lepopäivän sijaan 3 lepopäivää eli hieman kevyempi viikko (Taulukko 1), vaikken itse treenejä keventänytkään. Normaalina arkena ns. lepoviikkoni saattaa sisältää ylimääräisen lepopäivän lisäksi hieman kevyempä treenejä, mutta näin lomalla ollessa siihen ei tuntunut olevan tarvetta. Minulle lomaan kuuluu olennaisena osana arkea runsaampi treenaaminen, koska varsinaisia velvoitteita (esim. työ, opinnot, ruoanlaitto, siivoaminen jne.) on normaalia vähemmän. Mökillä lomailu ei tosin aivan samalla tavalla tuo lisää vapaa-aikaa, koska kaikkeen puuhasteluun ruoanlaitosta lähtien menee kotioloihin verrattuna huomattavasti enemmän aikaa ja lapsiakin pitää pitää tarkemmin silmällä. Olin itseasiassa vähän haaveillut treenaavani silloin tällöin kahdesti päivässä, mutta tämä jäi juoksu-tai pyörätreenin ja lihaskuntotreenin yhdistämiseen. Kahta juoksu-, pyörätreeniä tai näiden yhdistelmää en kertaakaan jaksanut tehdä. Aikaa olisi satunnaisesti ollut, mutta valitsin silloin aina lepäilyn eli useimmiten päiväunet extratreenin sijaan. Tämä ei tosin hiukkaakaan kaduta, koska päiväunet ovat ihan parasta!

Taulukko 1. Kahden viimeisen kesälomaviikon treenit (pl. lihaskunto, jota tein noin joka kolmas päivä näiden lisäksi).    


23-29.7.2018
30.7-5.8.2018
Ma
Lepo
Pelkkä lihaskunto
Ti
Maastopyörällä hiekkateitä (1:44’51, 32.7 km, 18.7 km/h)
12 x 500 m vetotreeni juosten (1:08’33, 10.4 km, 6’34 min/km)  
Ke
5 km vetotreeni juosten (1:26’23, 9.8 km, 6’46 min/km)
Lepo
To
Lepo
Pitkä pyöräily cyclolla (2:26’53, 52.8 km, 21.6 km/h+ ~11 km ilman gps:iä)
Pe
Pitkä juoksu (1:57’27, 17.8 km, 6’36 min/km)
Cf (painonnosto ~1h)+pyörä (~2x20 min)
La
Maastopyörällä mäkitreeni hiekkateillä (1:46’58, 26.4 km, 14.8 km/h)
Mtb Espoossa (~3.5 h)
Su
Lepo
Lepo

Kolmannen lomaviikkoni vetotreeniksi pidensin tv kovan matkaa aiemmasta kolmesta kilometristä viiteen kilometriin. Olin liikkeellä vasta ilta kuuden maissa, mutta kuumahan se oli silti. Vetoa ennen verkkasin pari kilometriä, jotta pääsin taas paremmalle alustalle (lähin tie on hyvin epätasainen) ja sain elimistön heräteltyä lämmön aiheuttamasta lamaannuksesta. Veto itsessään meni ihan hyvin, vaikkakin sen aloittamiseen ei kauheasti ollut haluja. Juoksin tuon 5 km vedon juoksemalla 2.5 km yhteen suuntaan ja tekemällä sitten täyskäännöksen. Kilometrivauhdiksi tuli 5’03 min/km, mihin olin ihan tyytyväinen.        

Koska Repovedellä kulki niin hyvin, oli suunnitelmissa "luonnollisesti" jo osallistuminen Himos Trailille vähän pidemmälle matkalle (kaikkea sitä keksii). Himoksella oli tiedossa mäkiä ja lisää mäkiä, joten halusin saada myös muutamia mäkitreenejä alle. Juosten tehtävät mäkivedot olisivat tietysti olleet eniten paikallaan, mutta pyöräkunnon kehittäminen kuuluu multisportin takia olennaisesti tavoitteisiini, joten tällä kertaa päätin tehdä mäkivetoja pyörällä. Innokkuuteen vaikutti pitkälti kyllä myös se, että sain miehen houkuteltua tähän treeniin mukaan. Poljimme läpi reissun muutoin todella rauhallisesti, mutta ylämäet sovimme polkevamme ns. täysiä. Jälkikäteisanalyysi paljastaa keskivauhtimme olleen suorastaan etanamainen, mutta ehkäpä sitä laskee kaksi polkupätkää, jotka lenkin aikana poljimme. Mäkien polkeminen tuntui rankalta etenkin, kun renkaat sutivat niistä useissa. Yksi mäistä oli sellainen, että noin puolessa välissä mäkeä oli pidettävä hetken aikaa taukoa, koska voimat ja usko loppuivat kesken. Syy kunnon lisäksi se, että tuossa vaiheessa mäki osoittautui jatkuvan huomattavasti pidempään, kuin miltä mäkeä aloittaessa näytti.    

    
Kuva 1. Paikallinen terveysasema Mäntyharjulla. Menin tämän ohi kolmannella lomaviikolla sekä tiistaisella pyörälenkillä että perjantaina juoksupitkiksellä, muttei onneksi tullut tarvetta vierailla lähempänä (kuva otettu 24.7.2018).

Loman ainoan varsinaisen etukäteen suunnittelemattoman löysäilyn tein viimeisen viikon alkuun jättämällä ensimmäisen treenipäivän treenit pelkkään lihaskunnon treenaamiseen. Toki tein sitä sitten vähän huolellisemmin, mutta alunperin tarkoitus oli kyllä joko juosta tai pyöräillä lisäksi. Olimme edellisenä päivänä käyneet koko perheen voimin Repovedellä lyhyellä päiväretkellä ja syystä tai toisesta se otti niin koville, että jaloissa oli tarve levätä lisää. Tai kai se tarve varsinaisesti oli päässä, mutta kumminkin...Viikon tehokkaaksi juoksutreeniksi olin suunnitellut mäkivetoja, mutta mies torppasi idean järjettömänä, koska ”liian samanlaista kuin lauantainen mäkitreeni pyörällä”. Yritti mokoma ehdottaa kilometrin vetoja, mutta en oikein tiedä mitään kamalampaa, joten neuvottelin itselleni 12 kertaa 500 metrin vedot päivän treeniksi.

Alkuun hölkkäilin kilometrin verran ja juoksin sitten 500 metriä niin kovilla tehoilla kuin jaksoin. Ensimmäinen palautteluväli oli 300 metriä, mutta lyhensin matkaa seuraaville vedoille 200 metriin. Vetojen vauhdit pyörivät 4’20 ja 4’42 min/km välillä (4’37; 4’40; 4’42; 4’21; 4’29; 4’34; 4’21; 4’21; 4’20; 4’14; 4’21; 4’41) eli vedot kestivät suurinpiirtein hieman päälle 2 min/veto. 200 metrin palautteluihin aikaa kului lähes saman verran. Lähdin liikkeelle sen verran myöhään illalla (20:30), että kerrankin ei ollut kuuma ja sen kyllä huomasi sekä tuntemuksissa että vauhdeissa. Juoksu tuntui vihdoinkin kohtuullisen lennokkaalta ja aina loppuhölkkään asti fiilikset olivat korkealla, mitä nyt aina mutkia ennen pidin ääntä karhujen varalta (kylähullu ilmoittautuu). Viimeisen vedon jälkeen kävelin sen parisen sataa metriä ja lähdin sitten hissukseen hölkkäämään. Ensimmäisessä alamäessä, hieman epätasainen, muttei kuitenkaan esim. jyrkkä, vasen nilkka muljahti taas ja kipu pakotti laskeutumaan hetkeksi käsien varaan. Hetken huilin (ja muutaman kirosanan) jälkeen pystyin kuitenkin jatkamaan matkaa hölkäten. Kovin pahasti nilkka ei onneksi mennyt, mutta loppuviikosta tuli sen takia pyöräpainoitteinen. Juoksemaan uskalsin seuraavan kerran vasta viikon kuluttua tapahtuneesta.  

Kuva 2. Viimeisen lomaviikon lopussa pääsin P:n ja J:n kanssa ajelemaan ympäri Espoon polkuja. Tämäkin reissu sisälsi mukavasti "tunkkaamista", josta P:n ja J:n taidonnäyte kuvassa (kuva otettu 4.8.2018). 
Laskeskelin, että neljän viikon loman aikana juoksu- ja pyörätreeneistä kertyi tunteja joka viikko ihan mukavasti (Kuva 3). Kolmas viikko sisälsi vähiten treenipäiviä, joten tunnit jäivät hieman alle seitsemään. Eniten tunteja kertyi tokalta viikolta, yhteensä 9 h 29 min, mutta tähän syynä oli toki käsittämättömän hidas raahustamiseni Repovesi Summer Trailillä. Kuitenkin myös sekä ensimmäisen että viimeisen viikon aikana tunteja kertyi ihan kiitettävästi (7 h 56 min ja 8 h 15 min, tässä järjestyksessä), huomioiden ettei tässä ole mukaan laskettuna lihaskuntotreenejä. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat selvästi juoksupainotteisempia, mutta pyöräilyn osuus kasvoi etenkin viimeisellä viikolla nilkan muljahduksen takia.  Puolimaratonin ennätyksen hakua ajatellen juoksua saisi toki olla enemmänkin, mutta toisaalta haluan multisport-kisoja silmällä pitäen pitää yllä pyöräkuntoakin, joten ihan hyvä näin.   
Kuva 3. Kesäloman juoksu-ja pyörätreenit.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti