keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Kisaraportti: Helsinki Trail Run 3.11.2018


Korvaavan kilpailun valinta kauden päätähtäimelleni ei lopulta ollut kovin vaikea tehtävä, vaikka kylläkin vetkuttelin tavoilleni uskollisesti aina viimeiseen asti. Sen jälkeen, kun olin päättänyt kilpailla jo kaksi viikkoa X-kaadon jälkeen, oli valittava vielä kahden kilpailun väliltä. Mäkiseltä vaikuttava puolikas olisi ollut tarjolla muutaman tunnin ajomatkan päässä. Vaikkei ennätyksestä olisi tuolla reitillä voinut haaveilla, vaikutti päätökseen lopulta enemmän ajomatka. Helsingin Paloheinässä oli omaksi onnekseni kuitenkin tarjolla samana päivänä 10 km polkujuoksukilpailu Helsinki Trail Run. Sen osalta epäilytti kaksi asiaa: Treeneihini nähden matka oli turhan lyhyt. Toki 10 km poluilla on aina ajallisesti pidempi, kuin 10 km tasaisella, mutta oli se silti vähän eri asia, tähtäimessä kun kuitenkin oli ollut tasaisella juostavan puolikkaan lisäksi 5 h multisport-kilpailu. Toisekseen en luottanut pätkääkään nilkkaani, eikä mies ollut kotona nilkkaani teippaamassa (enkä itse sitä osaa), joten riski sen nyrjähtämiseen oli varmasti olemassa. Alkuviikon olin aivastellut ja pelännyt flunssan uusivan X-kaadon seurauksena, mutta torstaina olo oli taas ihan hyvä, joten järjestin äidistäni lastenvahdin lauantaille ja tein päätöksen osallistua Helsinki Trail Runiin.

Ylävatsa oli ollut oudon tuntuinen jo muutaman päivän ennen kisaa ja niinpä en uskaltanut syödä ennen kello yhden starttia kuin aamupalan. Muutama glugoosipastilli oli mukana ja niitä mutustelin verkkaamisen ohessa. Reittikartan olin katsonut ennakkoon, mutta siitä, kun viimeksi juoksentelin Paloheinässä on jo kulunut niin kauan aikaa, etten osannut päätellä reitistä tai sen mäkisyydestä juuri mitään. Ennen kisaa kuulin tosin huhuja, että reitin lopuksi kiivettäisiin useamman kerran Paloheinän jätemäen päälle, joten osasin olettaa pientä tunkkausta olevan edessä. Porukkaa oli paikalla joku reilu parisen sataa eli ainakaan yksin tuskin tarvitsi juosta. Suunnitelmanani oli painella heti alusta asti reippaasti, mutta melko hyvä vointisena aina noin seitsemään kilometriin saakka ja sen jälkeen taistella itseni maaliin.

Muutama minuutti ennen starttia siirryimme lähtöalueelle ja sitten olikin aika lähteä juoksemaan. Yllätyksekseni mäelle lähdettiin kiipeämään jo heti muutaman sadan metrin jälkeen, mutta mikäpäs siinä. Olin laittanut jalkaani nastalenkkarit, joten mäen mutaisuudesta huolimatta pito oli ihan kohtuullisen hyvä. Toisin oli joillakin kanssajuoksijoilla, joilla askel lipsui ikävän näköisesti jyrkässä mäessä. Jyrkimmässä kohdassa tuli vastaan useampi selkä ja alamäkikin meni kohtuu vauhdikkaasti (kiitos nastojen) aina siihen asti, kunnes mäen päälle lähdettiin kiipeämään uudestaan. Kolmatta kertaa kiivetessä oli kyllä vähän heikko olo, mutta lopulta reitti suuntasi kohti metsää ja vähän tasaisempaa alustaa.

Helsinki Trail Runin alun kipuamista (kuva: Kimmo Lindeman).
Juoksin ensimmäiset kolme kilometriä porukassa, jossa yhtenä hetkenä pohdin pitäisikö yrittää päästä ohi ja toisena pelkäsin etten edes pysyisi joukon mukana. Jalat tuntuivat jotenkin ihmeen voimattomilta. Kolmen kilometrin jälkeen reitti suuntasi Vantaanjoen varteen ja tässä vaiheessa takaa tuli ainakin muutama nainen porukkamme ohi. Myös vauhti porukassa kasvoi, juoksualusta kun muuttui juurakkoisesta metsäpolusta vähitellen tasaiseksi, joskin hieman mutaiseksi, niityksi. Oma olo alkoi vähitellen tuntumaan vahvalta ja niinpä lähdin nostamaan vauhtiani. Samalla kun edessä olevat selät lähenivät ja jäivät vähitellen taakse, alkoi oma fiilis nousemaan, joskin pohdin kyllä, että juoksen jo omien rajojeni tuntumassa ja mahdollinen notkahdus ehtii saapua ennen maalia. En halunnut kuitenkaan alkaa varmistelemaan, olinhan juoksemassa kauden viimeistä kilpailuani. Nilkan mahdolliseen nyrjähtämiseenkin suhtauduin ajatuksella, että jos menee niin eipä kuitenkaan ole tarvetta hetkeen treenailla juoksua.

Juomapiste oli jossain kuuden kilometrin kohdalla, mutten kaivannut nestettä. Sen sijaan kaivoin taskustani loput kaksi glugoosipastillia ja pistin suuhuni. Tosin sähläsin minigrip-pussin kanssa hetken, kun toinen pastilleista ei millään meinannut irrota pussista. Mitään järkeä ajan tuhlaamisessa pussin avaamiseen ei tietysti ollut, mutta enpä jotenkin osannut lopettaa ajoissa. No siinä meni muutama sekunti ja ainakin yksi juoksija ohi, sitten sain sentään jatkettua juoksua. Melko pian alkoi pitkä pitkospuu-osuus ja sehän sopi paremmin kuin hyvin. Nastojen takia ei juuri tarvinnut varoa askellusta ja pystyin jatkamaan juoksua pidemmällä askeleella. 

Ihanaa pitkospuu-baanaa Helsinki Trail Runissa hieman puolen välin jälkeen (kuva: Kimmo Lindeman). Älkää kysykö, miksi posket ovat noin lommolla ja suu törröllään, ei nimittäin aavistustakaan.

En huomannut matkan varrella kilometrimerkkejä, mutta Garmin ilmoitteli kiltisti joka kerta kun kilometri tuli täyteen. Kahdeksan kilometrin kohdalla hihkaisin edessä juoksevalle naiselle, että nyt pitäisi kellon mukaan olla enää noin kaksi kilometriä maaliin. Pohdimme yhdessä, että kymppi on kova matka juosta ja toivoimme ettei mäkiä tarvitsisi kivuta enää lopussa. Kanssajuoksijani muistutti kuitenkin asiasta, joka oli juoksun aikana päässyt unohtumaan; tässä vaiheessa ei saa enää tuntua hyvältä. Tämä mielessä pyrin pitämään vauhtia yllä edessä olevan ylämäen aikana ja vaikka lyhyt pätkä lähes poluttomassa tiheikössä tämän jälkeen tappoikin hetkeksi vauhdin, sain sen taas nousemaan ennen kuin oli jälleen aika alkaa kipuamaan jätemäkeä. Suunta oli alkuun nähden vastakkainen, joten suurinpiirtein pystyi arvioimaan mitä oli edessä. Tunkkaaminen tuntui pahalta, mutta lähenevät selät edessä kertoivat että voisi se huonomminkin kulkea. 

Kun kisan viimeinen ylämäki oli takana, lähdin pinkomaan alamäkeä niin kovaa kun uskalsin. Kaksi selkää ohitin vielä ennen maalisuoraa, jonka painelin ikään kuin olisin ollut juoksemassa 200 m vetoa radalla. Maalin jälkeen pitikin sitten hetki haukkailla happea. Leijuin kuitenkin jo melko pian ilmassa, niin tyytyväinen olin sillä hetkellä juoksuuni. Joskin näin jälkikäteen voi todeta, että ehkä jossain vaiheessa on tullut mentyä liian hiljaa, kun lopussa oli vielä niin paljon paukkuja jäljellä...Keskisyke oli Garminin mukaan 177 ja kilometrivauhti  6'20 min/km. Virallinen aikana oli 1:04'01 ja sijoitus 9/117, joihin olen molempiin kyllä enemmän kuin tyytyväinen. Tähän suoritukseen oli hyvä päättää kausi, eikä se puolikkaan vauhdin testaamisen väliin jääminen oikeastaan edes harmita. Ehkä ensi vuonna uusi yritys tai sittei ei. Kilpailusuunnitelmat ensi vuoden osalta ovat nimittäin vielä täysin tekemättä. Nyt naustiskelen ylimenokaudesta, jonka sisällöstä lisää myöhemmin.  

Helsinki Trail Runin reitti Garminini piirtämänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti