lauantai 10. marraskuuta 2018

Ei niin ihanteellisia kilpailuihin valmistautumisia


Lokakuussa oli tarkoitus kilpailla kahdesti, Vantaan puolikkaalla 13. päivä ja X-kaadon multisportkisassa viikkoa myöhemmin. Flunssa kuitenkin iski päälle heti kuun alkupuolella (Taulukko 1), enkä ehtinyt toipua riittävän ajoissa Vantaan puolikasta varten. Itseasiassa en edes uskaltanut treenata vielä kyseisenä päivänä. X-kaato kuitenkin kolkutteli ovella, joten seuraavana päivänä uskaltauduin family wodin jälkeen J:n ja P:n seurassa hetkeksi maastopyöräilemään. Vaikka pyöräilimme kevyesti ja minä vain reilun tunnin, tuli yskäherkkyydestä selväksi, ettei tehokkaammille treeneille ollut vielä asiaa. X-kaatoon virittäytyminen oli siksi tehtävä maltilla ja päätinkin treenata seuraavan viikon todella kevyesti sekä täysin fiiliksen mukaan. 

Taulukko 1. Lokakuun alun treenit.



1-7.10.2018
8-14.10.2018
Ma
Juoksu
(1:34’45, 15.1 km, 6’16 min/km, 129 l/min)
Lepo (=flunssassa)
Ti
Cf (wod ~1h)+ pyöräily (~2x20 min)
Lepo (=flunssassa)
Ke
Lepo
Lepo (=flunssassa)
To
Lepo
Lepo (=flunssassa)
Pe
Juoksu
(1:20’21, 12.3 km, 6’31 min/km, 128 l/min)
Lepo (=flunssassa)
La
Lepo (=flunssassa)
Lepo (=flunssassa)
Su
Lepo (=flunssassa)
Lihaskunto
+mtb (1:25’42, 11.8 km, 8.3 km/h, 124 l/min)
  
Ennen kisaa teinkin sitten vain kaksi treeniä (Taulukko 2); kevyen juoksulenkin heti viikon alkuun ja yhdistelmätreenin kolme päivää ennen kilpailua. Yhdistelmätreenillä halusin testata miltä ns. kisavauhti tuntuu pyöräillessä sekä juostessa. Olo oli ihan hyvä, mutta flunssasta oli vielä niin vähän aikaa, etten kuitenkaan halunnut treenistä kovin raskasta. Suunnitelmasta tuli seuraavanlainen: Maastopyörällä hiekkateitä vajaan tunnin verran kevyesti, lukuunottamatta kahta viiden minuutin tehokkaampaa pyrähdystä ja päälle 6 kertaa 2 min rennon reippaita vetoja juosten. Pyöräily tuntui sen verran mukavalta, että tein vetoja lopulta 3 kappaletta. Juoksun kanssa ei mennyt ihan niin sujuvasti. En ensinnäkäään osannut vielä käyttää syntymäpäivälahjakseni saamaani Garmin Foreruner 645 rannetietokonetta ja niinpä ohjelmoimistani 2 minuutin vedoista ehti kulua 1 ja vähän päälle ennen kuin tajusin aloittaa vetojen juoksemisen. Toisekseen juoksu tuntui todella tukkoiselta ja vedot vaikeilta. Vetoja teinkin lopulta vain ne viisi, mitä Garminissa oli jäljellä, kun ei kuudennelle tuntunut olevan enää resursseja. Treenin jälkeen olin kuitenkin ihan kohtuullisen levollinen, sillä yskä ei iskenyt takaisin. Torstain ja perjantain pyhitin täysin levolle niin, että perjantaina kävin vain lyhyellä kävelyllä, ettei nyt sentään ihan pelkäksi istumiseksi mennyt. Jos olisin ennättynyt olla terveenä pidempään, olisin tehnyt edes toisena näistä kevyen juoksulenkin, mutta nyt se sai jäädä. Lepo kuitenkin palkittiin, sillä olo oli lauantaina astetta keskiviikkoista parempi ja kisatkin menivät suorastaan hyvin (kisaraportti X-kaadosta täällä).       

Taulukko 2. Lokakuun lopun treenit.



15-21.10.2018
22-28.10.2018
Ma
Juoksu
(0:43’41, 6.6 km, 6’40 min/km, 134 l/min)
Lepo                                 
Ti
Lepo
Cf (wod ~1h)+ pyöräily (~2x20 min)
Ke
3x5 min vedot pyöräillen
(0:44’53, 13.9 km, 18.5 km/h, 125 l/min)
+ 5x2 min vedot juosten
(0:37’38, 5.6 km, 6’43 min/km, 141 l/min)
Cf (wod ~1h)+ pyöräily (~2x20 min)
To
Lepo
Lepo
Pe
Lepo
Lepo
La
X-kaato multisportkisa (5:09’28, ~50 km)
+pyöräilyt paikan päälle (~2x5 km)
Juoksu sis. 5 km tv kova 
(1:44’13, 16.7 km, 6’14 min/km, 144 l/m)
Su
Lihaskunto/Lepo
Lihaskunto+mtb
(2:53’30, 33.3 km, 11.5 km/h, 126 l/m)

X-kaadon jälkeen aloin haaveilemaan, josko vielä löytäisin jonkun juoksutapahtuman, missä voisin kuntoani testata. Sopivan oloisia kilpailuja löysin sekä kahden että kolmen viikon päästä. Näistä jälkimmäinen vaikutti paremmalta, koska silloin saisin palautella X-kaadosta lähes viikon verran, mutta ehtisin silti treenailla vielä reilun viikon hieman kovemmin. Niinpä otin lokakuun viimeisen viikon alkupuolen kevyesti, joskin kävin kahdesti crossfitissä, ja nostin sitten viikonlopulle vähän tehoja. Lauantaina juoksin ensin 10 km pk-vauhdilla ja nostin sitten vauhtia. Tavoite oli juosta mahdollisimman kovaa 3-4 km, mutta koska olin neljän kilometrin jälkeen vielä kohtuullisen kaukana kotoa ja oli hieman kiire (yllätys), päätin jatkaa vauhdikkaampaa menoa vielä kilometrin verran. Juoksu tuntui todella hyvältä ja koska juoksin suurimman osan vedosta hiekkatiellä, olin keskivauhtiin (5’09 min/km) tyytyväinen. Keskisyke oli vedon ajan 165 l/min, minkä arvioisin edustavan vauhtikestävyysalueeni ylälaitaa.
    

Tällä kertaa oli pysähdyttävä kuvaamaan Espoon keskuspuiston ankkalampea kevyen mtb treenin päätteeksi (kuva otettu 14.10.2018).
Sykettä olen viimeksi tarkkaillut yli viisi vuotta sitten, joten silloiset sykerajat tuskin tänään pätevät, mutta onhan niitä ihan kiva katsella. Nykyinen laite mittaa sykettä ranteesta, joten säästyn rintakehän rikkihankaantumiselta, mikä huippua sekin. Sunnuntaina sain J:ltä opastetun kierroksen Korso mtb:n 32 km kisareitillä. Lähes kolmen tunnin ajelun jälkeen olo oli vähän väsynyt, mutta olihan se nyt siistiä! Näiden treenien jälkeen olikin sitten kiva tajuta, ettei se kolmen viikon (tuossa vaiheessa toki enää kahden viikon) päässä oleva kisa, ehkä ollutkaan kovin sopiva. Selattuani tarkemmin kilpailun sivuja, huomasin sen olevan hyvin pieni tapahtuma ja vaativan omaa ajanottoa. Vaikka tykkäänkin pienistä tapahtumista, epäilin etten saisi ihan parastani irti jos jäisin esim. täysin yksin juoksemaan. No ei muuta kuin suunnitelmat uusiksi. Sopiva kilpailu oli tarjolla jo seuraavana viikonloppuna, mitä nyt alla olevan viikonlopun treenit olivat ehkä hiukkasen turhan kovat siihen nähden, mutta näillä mentiin. Kisaraporttia siis luvassa Helsinki Trail Runilta, kunhan ehdin kirjoitella.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti