tiistai 31. heinäkuuta 2018

Kesälomatreenailuja: osa 1


Yhteinen kesälomamme alkoi siis Marski Challengesta ja kyseistä kisaa lukuunottamatta meillä ei juuri ollut lomallemme ihmeempiä suunnitelmia. Sovimme, että säiden salliessa (eli jos ei ihan koko aikaa sada) vietämme paljon aikaa mökillä Mäntyharjulla. Saavuimme tänne muutama päivä kisan jälkeen, eikä vielä näytä siltä, että olisimme ihan heti palaamassa. Päätin jo heti alkuun treenaavani poikkeuksellisesti niin, että joka kolmas päivä on lepopäivä. Näin ollen kolmessa viikossa on kaksi viikkoa, jolloin on kaksi lepopäivää ja yksi, jossa niitä on kolme. Viikot jakautuvat lepopäivien määrän osalta näin toki myös lomakauden ulkopuolella, mutta silloin lepopäivien sijainti vaihtelee muiden aikataulutarpeideni mukaan. Crossfit on osaltani tauolla heinäkuun ajan, mutta juoksun ja pyöräilyn lisäksi olen tehnyt omatoimisesti lihaskuntoa noin joka kolmas päivä jomman kumman treenin kanssa samana päivänä. Takana on nyt useampi viikko ja ainakin toistaiseksi homma on toiminut ihan hyvin. Kahden ensimmäisen lomaviikon treenit näkyvät taulukossa 1. 

Taulukko 1. Kahden ensimmäisen kesälomaviikon treenit (pl. lihaskunto, jota tein noin joka kolmas päivä näiden lisäksi).     


9-15.7.2018
16-22.7.2018
Ma
Polkujuoksulenkki kotimaisemissa (1:43’57, 15.0 km, 6’53 min/km)
Maastopyörällä hiekkateitä mökillä (~1.5 h)

Ti
Maastopyörällä hiekkateitä yhä kotimaisemissa  (1:37’59, 31.1 km, 19 km/h)
Lepo
Ke
Lepo
Vetotreeni juosten radalla(5x400m ja 3x800m)
To
Vetotreeni juosten mökillä (1:05’17, 10.1 km, 6’27 min/km)     
Maastopyöräilyä Mäntyharjun MTB-reitillä (1 h 40 min)
Pe
Maastopyöräilyä Mäntyharjun MTB-reitillä (~2h 10 min)
Lepo
La
Lepo
Kevyt juoksu heti aamusta (noin 1h)
Su
TV reipas juoksu hiekkateitä pitkin kiihtyvällä vauhdilla (1:19’03, 13.4 km, 5’52 min/km)
Maastopyörällä hiekkateitä (~1h, 19 km) ja Repovesi Trail run (3 h 34 min, ~21 km)


Ensimmäisen lomaviikon aikana ehdin tekemään peruskestävyystreenien lisäksi hieman tekniikka-ajoa maastopyörällä sekä muutaman tehokkaamman juoksun. Koska tasavauhtisten kovien juoksujen tekeminen on viime aikoina onnistunut vähän niin ja näin (lue: huonosti), päätin lyhentää reilusti kyseisten lenkkien matkaa ja aloittaa tv kovat ihan muutamasta kilometristä. Torstaina otin tähtäimeksi kolmen kilometrin matkan, jota painelin melko tasaista hiekkatietä pitkin yhteen suuntaan kunnes kilometrit tulivat täyteen. Kuuma oli ja ensimmäisen sadan metrin jälkeen teki mieli lopettaa, mutta jaksoinpa kuitenkin. Kilometrivauhti oli 5’01 min/km eli sama, jota pitäisi syksyllä jaksaa puolikkaan verran. Onneksi sinne on vielä aikaa niin ehtii kasvattamaan matkaa (jos ehtii). Tosin en toki lähde juoksemaan ennätystä helteessä tai hiekkatiellä. Vedon jälkeen huilailin reilut 5 minuuttia paarmoja huitoen ja juoksin sen jälkeen 1 km vedon 4’43 min/km vauhdilla. Tein vielä toisen samanlaisen vedon hieman lyhyemmällä palauttelulla ja vauhdiksi tuli tuolloin 4’47 min/km.  

Polkua Mäntyharjun MTB-reitin varrelta (kuva otettu 19.7.2018). Reitti on maastoltaan todella vaihteleva ja sisältää niin pehmeitä suopätkiä, kivikkoisia pikkupolkua, tiukkoja mäkiä, kallioita kuin hiekkateitäkin. Suosittelen!
Tv kovan sijaan päätin toisella lomaviikolla tehdä vähän vetoja radalla. Ajattelin tämän tuntuvan mukavalta vaihtelulta ja lisäksi mies oli joka tapauksessa haettava Mäntyharjun keskustasta keskiviikkona, joten samallahan sitä saattoi pysähtyä Mäntyharjun urheilukentälle juoksemaan. Suunnitelmana oli, että haettuamme miehen juna-asemalta, menemme koko perhe radalle juoksemaan. Suunnitelmana ihan hyvä paitsi, että mökillä puhaltanut tuuli loisti urheilukentällä poissaolollaan ja lapset viihtyivät kovassa paahteessa ehkä noin 15 minuuttia. Onneksi lähellä oli uimaranta, jonne mies lähti lasten kanssa ja minä sain jatkaa treenejä. Olisin kyllä ihan mielelläni jättänyt juoksemisen itsekin väliin, mutten voinut kuvitella tsemppaavani itseäni enää uudelleen treenaamaan, edes illalla. Niinpä jatkoin vetojen tekemistä, vaikka jalat tuntuivat ihan letkuilta ja vauhti oli hidas. ”Juoksin” ensin viisi kertaa 400 metriä, joihin kulutin aikaa ~1 min 45 s (1:47; 1:45; 1:42; 1:45; 1:44), kun ennätykseni on 1 min 23 s (vuodelta 2010). Vaihtelua lisätäkseni juoksin seuraavaksi 800 metriä (3:45) ja toistin tämän vielä kahdesti (3:45 ja 3:40). Jälleen jäin aika paljon ennätyksestäni (3:14), mutta minkäs teet, ei letkuilla pysty juoksemaan. Ihan lopuksi tein vielä kaksi lyhyttä spurttia (~ 80 m ja 100 m), mutta sähläsin kellon kanssa, joten vauhti jäi arvoitukseksi. 100 metrin spurtti oli koko päivän ainoa veto, jossa tunsin saavani jalkoihin kunnolla liikettä. Loppuverryttelyksi laahustin rannalle ja pulahdin veteen vilvoittelemaan. Sen parempaan en siinä paahteessa pystynyt.  
 
Mäntyharjun MTB-reitin varrelta löytyy kaiken kokoisia kiviä. Tässä yksi niistä isoimmista (kuva otettu 13.7.2018). Mainittakoon vielä, että tuo edessä oleva kivi on suurinpiirtein minun kokoiseni.
Toisen lomaviikon lopuksi oli suunnitteilla osallistuminen polkujuoksukisaan, joten lauantaina (kisaa edeltävä päivä) tein vain todella lyhyen (ja kevyen) aamulenkin. Toki ehdin päivän aikana tekemään myös niitä lihaskuntoliikkeistä, mistä jo mainitsin, mutta päivän varsinainen treenin jätin näin poikkeuksellisen lyhyeksi, ollakseni seuraavana päivänä edes vähän enemmän iskussa. No, enpä ollut, mutta siitä myöhemmin lisää.       
      
Tämmöinen ilmestys lensi vastaan ja istahti sitten läheisen puun oksalle ajellessani Mäntyharjun MTB-reitin poluilla (kuva otettu 13.7.2018).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti