tiistai 5. helmikuuta 2019

Kevään 2019 tavoitteet treenisuunnitelmineen


Perusvoimatreenikauden oli tarkoitus vaihtua peruskestävyyskauteen vuoden vaihteessa, mutta sairastelu hieman viivytti kestävyystreenien kunnollista aloittamista. Loppiaisrogassa tuli sitten toki kertarysäyksella useampi tunti ko. treeniä takataskuun, mutta muutoin ovat määrät olleet vielä aika pieniä ja kunnollinen suunnitelmallisuus tekemisestä puuttuu. Pikku hiljaa pitäisi kuitenkin saada sekä määrällisesti enemmän treeniä per viikko että juoksun ja pyöräilyn osuutta treeneistä kasvatettua. Toistaiseksi haluan kuitenkin kehittää osaamista crossfitissäkin, joten tarkoitus olisi käydä wodeissakin useamman kerran viikkoon. En myöskään aio kokonaan lopettaa voimatreenejä eli niillekin pitäisi jostain aikaa repiä. Aikamoista sumplimista siis. Koska sekä voimatreenit että wodit tulee tehtyä samassa paikassa, on ne ajankäytön kannalta parasta suorittaa myös samana päivänä. Tämä taasen merkitsee sitä, että treeneistä tulee väkisinkin melko pitkiä, etenkin jos matkat vielä menee omin voimin.  

Kun arkena pääsee juoksemaan poluille keskellä päivää, niin onhan se aikamoista luksusta, olkoonkin, että juoksisin mieluummin lumettomalla maalla (kuva otettu keskiviikkona 23.1.2019).
Viime syksyyn verrattuna asiaa helpottaa se, että olen tällä hetkellä täysipäivänen opiskelija eikä opintojakaan ole ihan niin paljon kuin syksyllä, jolloin tein vielä osa-aikaisesti töitäkin. Toisaalta hoidan meillä nyt pääasiassa kaikki lasten hoitoon viemiset ja hakemiset, mikä laskelmieni mukaan lyhentää viikottaista ”työaikaani” noin 10-15 tunnilla, joten yllättäen ei ylimääräistä aikaa olekaan niin kovin paljoa. Tämä tosin on osittain seurausta siitä, että pyrin hakemaan lapset jo kolmen neljän maissa, kun se kerrankin on mahdollista. Lisäksi mies aloitti myös crossfitin, joten olemme entistä riippuvaisempia CrossFit 8000:n wodien aikataulutarjonnasta. Mutta valitukset sikseen, onhan tämä oikeasti ihan uskomattoman hieno tilanne, sillä voin treenailla arkenakin päivän valossa, eikä päivätreenailu enää automaattisesti tarkoita sitä, että tyttöjen mentyä nukkumaan on pakko tehdä töitä/opiskella.

Nyt pitäisi vaan tehdä se suunnitelma. Kisakalenterissa on toistaiseksi tyhjää aina toukokuun alkuun saakka. Tällä hetkellä näyttää nimittäin siltä, että kisakausi starttaa Bodom Night-polkujuoksulla perjantaina 3.5 klo 22. Olen ilmoittautunut Bodom Double:lle, mikä tarkoittaa sitä, että Bodom Night:n lisäksi olisi tarkoitus juosta Bodom Trail 21 km, jonka lähtö on sitten heti seuraavana aamuna joskus klo 10 jälkeen. Tavoitteenani on olla sellaisessa kunnossa, että pystyn juoksemaan tuon Night osuuden lähellä anaerobista kynnystä ja silti jaksan Trailin vauhtikestävyysalueella. Tämän hetken kunto on tavoitteesta kaukana, koska a) kestävyys ei ole edes syksyn tasolla vähäisistä kestävyystreeniestä johtuen ja b) vauhtikestävyyttä ei ole nimeksikään, sillä viimeiset sitä harjoittavat treenit taisin tehdä joskus viime lokakuussa. Säännölliset vauhtikestävyystreenit tulisi varmaankin aloittaa viimeistään maaliskuun alussa, jolloin jäisi 2 kuukautta aikaa kohottaa tuota kunnon osa-aluetta. ”Valmentaja” (l. mieheni) huuteli tuolta, että olisi niitä treenejä hyvä tehdä edes silloin tällöin jo tuota aiemminkin. Hmmm... Riittäisiköhän se, että helmikuun aikana tekisin yhteensä 3 vauhtikestävyystreeniä juosten kolmen eri viikon aikana. Koska kestävyyskunto on vielä hakusessa, ei oikein tee vielä mieli juoksennella tehoja, mutta jos ottaisi ne vähän kevyemmin esim. lyhyempinä. Ehkä siten saisin houkuteltua itseni tehoja nostamaan...

Tällaisen ei-talvi-ihmisen mielestä lunta voi todellakin olla liikaa: Polku katosi kokonaan alta ja lunta riitti reippaasti yli polven korkeudelle (kuva otettu sunnuntaina 3.2.2019).
Parin viimeisen viikon aikana olen käynyt wodeissa kolme kertaa viikossa ja useimmiten tehnyt samalla kertaa vähän maksimivoimatreeniä (noin 3x3 itselleni raskailla painoilla) ylä- ja keskivartalolle. Pääasiassa olen kulkenut salille juosten tai pyörällä. Näin ollen juoksua sekä pyörää on tullut tehtyä myös ihan mukavasti, sillä sohjossa eteneminen on ollut todella hidasta (Kts. esim. Taulukko 1: ti 29.1). Näiden lisäksi olen kerran viikossa käynyt juoksemassa ja tällä viikolla myös hiihtämässä. Nämä treenipäivät ovat kuitenkin olleet wod-päiviä kevyempiä (vain n. 1.5 h/päivä), mutta eipä ole vielä oikein huvittanut kirmailla ulkona tuota enempää. Tänäänkin harmitti koko lenkin ajan: kastuin noin 10 minuutissa, kerrastoista huolimatta oli kylmä ja jotenkin sohjossa juokseminen ei oikein missään vaiheessa saanut intoa syttymään. Minusta ei kyllä koskaan varmaan tule innokasta talvijuoksijaa. Rehellisesti sanottuna jättäisin koko homman talven ajaksi väliin, ellei se vaikuttaisi niin paljoa juoksukuntoon. Onneksi tuo salille juokseminen tuntuu kuitenkin ihan mukavalta, joten sen avulla tulee edes vähän useammin juostua. Näillä näkymin pari seuraavaa viikkoa menee treenien suhteen samalla kaavalla kuin tämäkin viikko, joskin yhden reippaamman juoksun pyrin tekemään tuona aikana.  

Taulukko 1. Tammi-helmikuun vaihteen treenit. Tässä on poikkeuksellisen tarkasti tiedot myös niistä pyöräilyistä ja juoksuista, jotka olen tehnyt salille mennessä/tullessa. Syynä se, että kelit olivat useimmiten melko haastavat ja siten ko. matkat vaativat hieman normaalia enemmän panostusta, joten halusin ottaa niiden tiedot talteen.

21-27.1.2019
28.1-3.2.2019
Ma
Wod+voima (leuat & vatsat)
Juoksu (0:48’01, 7.4 km, 6’28 min/km, 140)
+Wod+voima (leuat & vatsat)
+juoksu (0:49’27, 7.4 km, 6’40 min/km, 139)
Ti
Lepo
Pyörä (0:42’02, 8.2 km, 11.7 km/h, 143)
+Wod
+pyörä (0:56’12, 8.1 km, 8.6 km/h, 145)
Ke
Juoksu (1:30’03, 11.3 km, 7’57 min/km, 128)
Lepo
To
Lepo
Hiihto (1:31’56, 14.5 km, 9.5 km/h, 126)
Pe
Wod+voima (leuat & vatsat)+pyöräily (~2x30 min)
Pyörä (0:33’21, 8.2 km, 14.7 km/h, 119)
+Wod+voima (penkki- ja pystypunnerrus, leuat & vatsat)
+pyörä (0:38’02, 8.2 km, 13.0 km/h, 121)
La
Pyörä (0:36’18, 9.4 km, 15.6 km/h, 154)
+Wod+ voima (penkki- ja pystypunnerrus & vatsat)
+pyöräily (0:37’40, 8.3 km, 13.2 km/h, 133)
Lepo
Su
Lepo
Juoksu (1:36’16, 11.2 km, 8’34 min/km, 132)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti