perjantai 29. maaliskuuta 2019

Kohti Bodom Trailin tuplaa: Viikko 4/10


Viime viikko oli lepoviikko, joten treeniä kertyi kahteen edelliseen viikkoon verrattuna selkeästi vähemmän (vain noin 60 % ko. viikkojen treenimääristä). Treeniohjelmaani tehdessä suunnittelin tälle lepoviikolle treenejä noin 8 tunnin edestä, mutta edeltävien tehoviikkojen tuntimäärien kasvaessa suunniteltua suuremmiksi, tuli tunne, etten välttämättä palaudu lepoviikon suunnitelmani avulla. Niinpä heivasin sen alusta yhden kevyen lenkin kokonaan pois, jolloin lepopäivien määrä nousi kolmeen. Lisäksi päätin vähentää wodien määrän kolmesta kahteen ja säilyttää ainoastaan yhden omin voimin crossfit-salille siirtymisen ohjelmassa ja senkin pyöräillen. Jottei juoksun määrä olisi kuitenkaan totaalisesti romahtanut, aioin korvata wod&juoksu-yhdistelmän 1.5 h peruskestävyyslenkillä.

Kuva 1. Lepoviikon tehokkaammalle juoksutreenille osui ihanan keväinen päivä (kuva otettu 20.3.2019).
Syystä tai toisesta oloni oli heti viikon alusta lähtien hieman outo, vähän sellainen kuin joskus juuri ennen flunssan alkamista. Maanantaina ohjelmassa oli uuden suunnitelman mukaisesti lepo, mutta tiistaille olin suunnitellut pyöräilyä crossfit-salille ja wodin tekemistä. Aprikoin kyllä lähtemisen kanssa, mutta päätin sitten ainakin kokeilla, josko kyse olisi jostain muusta kuin flunssasta. Wod koostui (alkulämpän lisäksi) kahdesta ”jumpasta”, joissa toisessa tehtiin rinnallevetoja sekä tuplanaruhyppyjä ja ilmakyykkyjä, toisessa tempauksia sekä boksin ylityksiä. Latasin rinnallevetoon edellistä kertaa selkeästi vähemmän painoja, mutta siitä huolimatta en saanut tekniikkaa kuntoon. Tuplanaruhypyt olisi periaatteessa pitänyt korvata normihypyillä (kun ei osaa), mutta halusin harjoitella niitä, joten tein vähän sekaisin kumpiakin, mutta vähemmän kuin ohjeessa oli. (Raaka)tempaukset sujuivat ihan siedettävästi, mutta tein tämänkin jumpan ilman hirveää sykkimistä pysytelläkseni peruskestävyyden puolella. Kaiken kaikkiaan koko treenistä jäi vähän vaisu olo. Vaikka omatoiminen treenien keventäminen on ensinnäkin lepoviikoilla suositeltua* ja toisekseen yleensä mielestäni helppoa, nyt tuntui siltä, että keventäminen kostautui alisuoriutumisena myös tekniikan osalta. Wodin jälkeen tein vielä hieman leuanveto- sekä t2b-treeniä. Kotiin päästyäni en juuri ehtinyt lepäämään ja niinpä olin illalla jo varma, että seuraavana aamuna herään kipeänä.

Kuva 2. "Vesiesteitä" lenkin varrelta (nössöilin kunnolla eli en juossut läpi) (kuva otettu 20.3.2019).
Keskiviikkona olin kuitenkin yhä terve, joskin edelleen olo oli vaisu. Ohjelmassa olisi ollut juosten tehtävä treeni, joka sisälsi kaksi hieman pidempää vetoa (20 ja 10 min), mutta arvoin jälleen treenatako ollenkaan vaiko keventämällä treeniä suunnitellusta. Päädyin jälkimmäiseen ja päätin juosta ensimmäisen vedon vain 15 minuutin mittaisena ja jälkimmäisessä olla nostamatta tehoja vedon aikana (vk->mk), kuten oli ollut tarkoitus. Sain ystävästäni H:sta seuraa lenkin verryttelyosuuksille, mikä helpotti aikalailla lähtemistä. Juoksu tuntui hieman tahmealta, mutta vetojen vauhdit (5’35 ja 5’23 min/km) ja keskisykkeet (145 ja 153 bpm) vaikuttavat ihan sopivilta. Treenin jälkeen teimme vielä yhdessä lounasta ja sen jälkeen oli aikaa vielä jutustella, tai olisi ollut ellen olisi simahtanut sohvalle (H:n yhä ollessa meillä). Jälleen olin ihan varma, että flunssa iskee, mutta ei, en sairastunut silloin ja yhäkin olen terveenä. Olin edellisenä viikkona nukkunut kaksi yötä todella huonosti kuopuksen jatkuvien heräilyjen seurauksena ja ehkäpä tuosta seurasi salakavala väsymys, joka kostautui flunssaisena olona. Toisaalta kuopus oli tuolloin ollut flunssassa ja kummasti sitä toisten sairastaessa tuntee aina itse olevansa tulossa kipeäksi (luulosairas siis?).

Kuva 3. H teki meille niin hyvät jälkkärit lenkin jälkeen mussutettaviksi, että jäin koukkuun (kuva otettu 20.3.2019). Kuvassa ei siis ole se H:n tekemä versio (päätyi massuun sen verran nopeasti), vaan omani samalta illalta (hups). Lasissa maustettua rahkaa, kermavaahtoa, suklaakastiketta, banaania ja persikoita.
Taulukko 1. Voimatreenien liikkeet (3x3) painoineen. Takakyykkyjä olen tehnyt wodeissa (supersetteinä pystypunnerrusten kanssa), enkä ole halunnut viikkoihin kahta takakyykkytreeniä, joten siksi ne uupuvat taulukosta useamman viikon osalta. Valakyykkyjä olen suunnitellut tekeväni ja hyvin on onnistunut, kuten taulukosta voi päätellä.
Liike
Painot (kg)
Vko 1
Vko 2
Vko 3
Vko 4
Takakyykky
55
-
-
-
Etukyykky
-
-
-
45
Valakyykky
-
-
-
-
Penkkipunnerrus
-
40
42.5
43.5
Pystypunnerrus
28
30
31
-
Maastaveto
55
55
57.5
60
 
Seuraava treenipäivä oli perjantai, jolloin tein wodin sekä voimatreenin. Wodin voimaosiossa oli tempaus-treeniä, joka ei oikein sujunut (yllätys, yllätys) ja hengityselimistöä kiusaavassa jumpassa soutua. Soutu ei todellakaan ole lajini, mutta sain ihan mukavasti itsestäni tehoja irti. Tällä kertaa en myöskään pyrkinyt himmailemaan, sillä takana oli kuitenkin jo yksi lepopäivä ja lisäksi ko. setti oli lyhyt (16 min) eikä viikolle ollut tehokkaita juoksutreenejä enää suunnitelmissa. Voimatreenit sujuivat hyvin, vaikka soudun jälkeen hieman jo väsytti: Sain lisättyä painoja sekä penkkipunnerrukseen että maastavetoon (Taulukko 1) ja onnistuin taas rimpuilemaan yhden leuan. Lauantaina kävin juoksemassa 15 km kevyesti ja sen jälkeen viikon treenit olivatkin mukavasti paketissa (Taulukko 2). Lepoviikko ei ihan tuntunut niin leppoisalta kuin olin suunnitellut, mutta taisi kuitenkin hoitaa tehtävänsä, sillä viikonloppuna suunnittelin jo innoissani tämän ja seuraavan viikon treenien aikatauluja.    

Taulukko 2. Neljännen treeniviikon suunnitelma toteutuksineen (PK=peruskestävyys, VK=vauhtikestävyys, MK=maksimikestävyys). Treeniä kertyi yhteensä noin 7 h, josta juoksua oli ~2.5 h, pyöräilyä 1 h, crossfit-treeniä 2 h ja voimatreeniä 1.5 h.

Suunnitelma
Toteutus
Ma
Kevyt juoksu: 7 km (PK)
Lepo
Ti
Wod+matkat pyörällä (~15 km) (PK)
Pyörä (0:29’15, 8.1 km, 16.6 km/h, 114 bpm)+Wod+voimatreeni+pyörä (0:31'28, 8.1 km, 15.3 km/h, 110 bpm)
Ke
Wod+matkat juosten (PK)
Vetotreeni juosten (0:55’04, 8.5 km, 6’27 min/km, 134 bpm): sis. 15 min ja 10 min vedot
To
Lepo
Lepo
Pe
Wod+voimatreeni
Wod+voimatreeni
La
Vetotreeni juosten: 20 min (VK)+10 min (VK->MK), välissä 5 min pal.
Pitkä juoksu (1:42’40, 15.5 km, 6’39 min/km, 126 bpm)
Su
Lepo
Lepo
 
*CrossFit 8000:n ohjelmoinnissa ei ole sisäänrakennettu lepoviikkoja, vaan jokaisen toivotaan pitävän niitä oman tarpeen mukaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti